Microsoft va crea propria distributie Linux


#1

Pentru prima dată, Microsoft va distribui propria versiune de Linux.

Microsoft a anunțat, Azure Sphere, o nouă tehnologie care protejează procesoarele care folosesc aparate inteligente, jucării conectate și alte obiecte gadget.
Azure Sphere este alimentat în mare parte de Linux, un sistem gratuit de operare pe care Microsoft o văzuse odată ca o amenințare majoră.
Este pentru prima dată când Microsoft a pus Linux intr-o ofertă de produse.

Pentru a alimenta Azure Sphere, Microsoft și-a dezvoltat propria versiune personalizată de Linux - sistemul gratuit de operare open source, despre care Microsoft a considerat odată cea mai mare amenințare la adresa supremației software-ului Windows.
Deci cu alte cuvinte Windows facut de Microsoft va fii amenintat de catre Linux facut tot de Microsoft. :thinking:

“După 43 de ani, aceasta este prima zi în care anunțăm și vom distribui un kernel de Linux personalizat”

, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, pe scenă, la un eveniment din San Francisco.

Ar mai fi ceva de spus dar cred ca ati prin ideea.
Acum, ce inseamna asta pentru gamerul de zi cu zi? Poate nimic, dar poate insemna foarte mult pentru industrie.
Daca Linux facut de Microsoft va fii implementat cu Vulkan API, inseamna ca producatorii de jocuri care vor sa-si extinda plaja si pe Linux vor putea folosii Vulkan API cu usurinta. Ceea ce inseamna ca Linux poate fii folosit mai cu usurinta de catre gameri care vor un mediu sigur, adica mult mai sigur decat Windows si in acelasi timp vor avea libertatea de a se juca in acest mediu sigur.

Jocul facut pe Vulkan API este DOOM 4, care este unul dintre cele mai optimizate jocuri facute vreodata pana in ziua de azi.

Mai este un aspect. Atunci cand Linux facut de Microsoft va fii disponibil, va trebui sa fim foarte atenti sa nu fie la fel ca Windows si Ubuntu, in materie de colectare de date, pentru ca asta face atat Windows cat si Ubuntu. Inregistreaza si aduna tot si toate din pc-ul tau, adica ce site-uri vizitezi, mailurile, contactele si tot ce tine de viata personala.

P.S Daca nu eram gamer cu obligatii (YouTube), nu foloseam Windows.


#2

Din pacate sistemul de operare este destinat serverelor. Legat de Ubuntu si de faptul ca, colecteaza date ( colecteaza din pc-ul tau tot) nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta. Dar sunt curios totuși. Cum? Si mai ales de ce?


#3

La partea cu Linux facut de Microsoft pentru servere ai dreptate. E o prima etapa care va fi contra cost pentru cei care vor sa beneficieze de Linux pentru server. Cica ar costa 130$.
Dar e doar un prim pas, de la severe va ajunge la restul lumii, garantat.

Iar la partea cu colectarea datelor, parerile sunt impartite pe net in sensul ca cei de la Canonical sunt oarecum interesati de ce ai tu in PC in materie de hardware adica:

“We want to be able to focus our engineering efforts on the things that matter most to our users, and in order to do that we need to get some more data about sort of setups our users have and which software they are running on it,”

The data Ubuntu says it wants to collect about your system sounds rather innocuous. It will include:

  • Which version of Ubuntu you’re installing (including which flavour)
  • Whether you have network connectivity
  • Hardware stats, including CPU, RAM, GPU, etc
  • Your device vendor (e.g., Dell, Lenovo, etc)
  • Your country
  • How long your install took to complete
  • Whether you have auto login enabled
  • Your disk layout
  • Whether you chose to install third party codecs
  • Whether you chose to download updates during install

Si de pe alt site in care se compara Mint vs Ubuntu:

No data collection
One of the most talked about ‘feature’ in Ubuntu 18.04 was the collection of hardware stats and application preference stats. Though Linux Mint 19 is based on Ubuntu 18.04, it won’t be collecting any such data. One more reason why Linux Mint is better than Ubuntu?

Lumea e in 2 tabere, adica un inceput de sfarsit pentru unii si pentru altii chiar sfarsit, in sensul ca nu vor sa utilizeze Ubuntu deloc de la 18.04 si mai departe.
E un pas mic in colectarea datelor, acum vor numai o parte, pe viitor vor vrea totul. Si altii zic ca daca au inceput deja sa adune doar o parte, sigur aduna mai mult fara sa stim noi.


#4

Eu sunt QA engineer la Ubuntu Mate si viitor Membru Ubuntu si pot spune ca sincer inteleg de ce vor astfel de informații. Un exemplu, sunt multi care raporteaza buguri " the x app just stop working. Help". Fara a spune ce versiune folosesc a aplicatiei, ce OS etc. Si apoi se plang pe youtube spunand ca vai nu se rezolva problema mea. Sau un alt gen de utilizator nici nu anunta ca ar avea vreo problema si fac un filmulet in care spun ca x OS este instabil etc. Oricum au fost multe discutii pe mailing listul oficial Ubuntu in care se discuta periodic informațiile aflate in urma colectari acestor date si se iau decizi bazandu-se pe ele.
Si de la a colecta informatii legate de specificațiile pc-ului tau zona etc (cu acordul tau) pana la keystrokes, mic collecting etc(windows) este o diferenta uriasa.
Plus ca daca cineva o ia pe aratura , altcineva poate construi un os de la 0 precum cei de la Solus. Aceasta este frumusetea open source-sului.


#5

“E un pas mic in colectarea datelor, acum vor numai o parte, pe viitor vor vrea totul. Si altii zic ca daca au inceput deja sa adune doar o parte, sigur aduna mai mult fara sa stim noi.”
Orice poate verifica codul sursa si sa vada daca ei aduna ceva mai mult decat au anuntat si crede-ma codul a fost luat la purificat de “puristi” linux si nu au gasit sa faca mai mult decat a anuntat Canonical-ul. Referitor la astfel de probleme, cei de la Deepin (facut de chinezi) au fost prinsi cum colecteaza enorm de multe date printr-o conexiune nesecurizata http.


#6

@APoliTech inteleg perfect ce zici dar faptul ca cei de la Canonical incep sa colecteze informatii, pentru multi e evidenta intentia lor pe viitor, azi un deget, maine toata mana.
Daca Microsoft o face, de nu ar face-o si Canonical tinand cont ca au distributia Linux cu cei mai multi utilizatori.

Pe mine unul nu ma interseaza ce face Canonical, eu utilizez Ubuntu foarte putin spre deloc. Il incerc doar cand apare o versiune noua, de cuziozitate. Sunt pe piata distributii mult mai bune si mai complete decat Ubuntu, care si-ar merita locul in fata lui Ubuntu.

Edit: @APoliTech, inca ceva: am pus Ubuntu aseara pe stick si buteaza de pe el dar se blocheaza inainte sa apara vreo fereastra de install, ai idee?
Am incercat si cu Mint si Manjaro si nu am probleme cu ele, pot instala.


#7

Hmm cum ai boot-at stikul UEFI sau grub? Ai selectat test OS sau install?


#9

E făcut cu Rufus. Si am uefi.


#10

Si cand il boot-ezi ce optiune alegi? Incerc sa-mi dau seama exact ceea ce faci ca sa vad ce se intampla si ce cedeaza


#11

Aleg sa buteze de pe USB cu UEFI, am dezactiva si Security Boot din Bios, asa cer unele distributii de Linux si nimic.
Cred ca am de bibilit ceva in Bios ca nici Solus OS nu vrea sa-l ia. :frowning:


#12

Dezactiveaza fast boot


#13

Tot nu a vrut. O sa mai caut pe net, sa sap.
Chiar vreau sa incerc noul Ubuntu, am vazut ca e frumos.